Wednesday 4 September 2013

ikan masak tiga rasa

Assalamualaikum, hai helloooo

Sebenarnye saye tgh sgt sedeh n takde mood dan yg sewaktu dengannya, sth happened to me recently, rasa mcm ditikam dr belakang yg menyebabkan saya sgt demotivated utk pergi kerja or even stay in kk lagi, sgt mengganggu perasaan saya even sampai nk mengajar pun rasa sgt terganggu, so kesian students saya, saya mcm x boleh nk focus, saya tak sangka lah ada manusia yg berhati busuk mcm ni sekali..haih..tapi tak apelah..suami saya kata, kita anggap bende ni sebagai satu ujian untuk kita, saya anggap Allah hantar dia kpd saya sebagai satu bentuk ujian..saya terima..insyaAllah saya akan cuba sedaya upaya untuk cari penyelesaian kpd masalah ini..tolong doakan saya ada rezeki untuk tinggal bersama suami dalam bulan ini juga aminnn...positive positive!

tadi saya boring2 takde mood nk baca buku, dh abes berwechat ngan adek saya so saya belek2 la gamba dlm fon tetibe tertgk gamba ikan masak tiga rasa yg saya snap haritu, so rasa mcm nk tulis resepi kat sini mihmihmih ;p , baik fikir bende2 yg boleh gembirakan hati =)


sebenarnye lagi bes kalau boleh guna ikan siakap utk buat resepi ni tapi haritu ikan yg available dlm freezer ade ikan kerisi je so malas lah saya nk klua gi giant kat bandar tu jd masak je lah ape yg ade, saya buat 3 ekor je pun

okay here is the recipe ;)

bahan- bahan :

* ikan siakap (recommended lah), saya sukati je guna kerisi haha, pun bolehh
* tepung jagung
* daun sup /bwg

utk tumis :

* 2 ulas bwg putih
* 3 sudu besar cabai kering blend
* 1/4 bwg besar potong halus
* 2-3 cm halia

utk kuah :

* 2 sudu besar sos cili
* 1 sudu besar sos tomato (depends la nk msm mcm mana, saya guna buah tomato jugak so saya kurangkan sos tomato)
* 1 sudu besar sos tiram (sos tiram tak elok mkn byk naa sgt huhu)
* 1 biji tomato (cincang)
* 1/2 btg serai, potong halus2
* 3/4 of bwg besar td potong kasar
* 4 biji cili api, potong serong2 cam comel skit aaa
* 2 helai daun limau kasturi (saya x sure sepatutnya ade ke tak, tapi saya letak sbb saya suka bau dia)
* nenas kiub (saya bli cap ayam brand dlm tin, senang hehe), potong 2/3 sbb kiub dia nih gabak btol
* lada benggala potong halus2, (tp saya takde waktu ni so saya tak letak, kalau letak sgt bes)
* garam, gula, sos ikan sikit

cara-cara :

1. lumur ikan dgn tepung jagung, then goreng dlm minyak yg panas. bila garing baru angkat. put aside dlm pinggan yg comel
2. guna minyak ikan td, sikit je, tumis bhn2 tumisan tu sampai naik bau yang bes, atau kalau tak dpt bau, sampai dia jd cam kuning2 layu2 skit aaa mihmihmih =p
3. then masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, tambah air sikit. sikit je. masukkan tomato cincang td, cili api letak awal2 so akan jd pedas skit kuah tu, lada benggala and bwg besar td. then b4 letak nenas saya masukkan serai, nenas tu lambat skit sbb tanak dia mcm mushy sgt. then masukkan garam, gula, sos ikan sikit. saya suka letak sos ikan dlm masakan sbb dia mcm bes, so kurangkan lah sikit garam sbb sos ikan pun masin jugak. letak daun limau td, kacau rata then rasa, make sure cukup gula kalau tak nnt rasa dia jd mcm tak balance. dah mendidih n dh sedap boleh tutup api
4. tuang kuah atas ikan td
5. then hiaskan dgn daun sup daun bwg yg dihiris halus

tadaaa siap, kejap je, haritu saya goreng ikan awal2, then lagi 15 min suami saya nk balik kerja baru saya start buat kuah dia, so boleh mkn panas2 lagi bes, mcm biaselah kiteorg mesti mkn dgn sambal belacan hehehe

oh and lebihan nenas dlm tin ayam brand tu saya buat air nenas utk suami, tapi dia tak kasi saya minum =(, saya teringin sebenarnye tapi takpelah huhu

so nilah hasilnya, sila lah try =) adios =)


No comments:

Post a Comment